Voetbalvereniging Wacker uit De Wijk viert dit jaar het 90 jarige jubileum. Door de corona zijn alle feestelijkheden verplaatst. En als het weer mogelijk is dan zal Roelof Klomp ongetwijfeld ook even in het zonnetje worden gezet. Klomp (90) is deze maand maar liefst 75 jaar lid van VV Wacker en van de KNVB.

Roelof Klomp werd op15 januari 1930 in De Wijk geboren. Vanuit het buurtschap De Stapel verhuisde hij al gauw met de familie naar het Rieversterveld om daar een nieuwe boerderij te betrekken. Destijds was de ‘Rieverst’ ook al aangewezen op De Wijk, hoewel het wel een eigen school had aan de Kerkweg bij de Nederlands Hervormde Kerk. Daar werd op het plein veel gevoetbald. In de oorlogsjaren werd het voetbal op een laag pitje gezet, en was er ook nog geen jeugdvoetbal. Na de oorlog, in juni 1945 werd er een zgn. bevrijdingswedstrijd in De Wijk georganiseerd tegen de Canadese bevrijders. Roelof ging er met zijn kameraad Hippie Toet heen om de wedstrijd bij te wonen.

Eerst koeienvlaaien ruimen
De wedstrijd vond plaats op het veld van de club, waar nu Autobedrijf Jack Burgwal en het Shell Tankstation staat. Dat ging niet zonder slag of stoot. Eerst moeten de koeienvlaaien worden geruimd, en lijnen worden getrokken om te kunnen voetballen. En nadien wassen achter de plaatselijke kroeg. Nu heeft de club een prachtige sport accommodatie met clubgebouw, kleedruimte en zelfs een kunstgrasveld. Klomp: ‘Er is veel veranderd de afgelopen 75 jaar zo kun je wel stellen’.
Gelijk na deze wedstrijd zijn beiden op 15-jarige leeftijd, lid geworden van de vv Wacker en werden de twee Rieverster Poep’n omgedoopt tot Wieker Boll’n. Zij hebben vele jaren met elkaar gevoetbald. Samen met andere legendarische Wiekers uit die tijd; Herman en Koob Veneman, Willem Runhart, Harm Slot, Evert Guichelaar, Johan de Leeuw, Johannes Spijkerman, Tieme van Goor, Wimpie Dragt en Koob Nijstad. Hoewel IJhorst intussen ook een voetbalclub had opgericht en Toet en Klomp wel zijn benaderd om daar te spelen zijn ze Wacker altijd trouw gebleven.

Cafe Witiink uitvalsbasis
Roelof is sinds juni 1945 tot heden lid van Wacker gebleven. En deze maand dus 75 jaar lid van de club en de KNVB. Tot 1967 heeft hij actief gevoetbald. Tot het op een gegeven moment niet meer te combineren was met zijn eigen zaak, cafe Wittink. (Het pand tegenover de Wieker Meule, waar nu Trendline en de Regiobank zijn gevestigd) dat tevens diende als uitvalsbasis van de ‘Wieker Boll’n’.

Nog steeds trouw bezoeker
Klomp heeft nadien nog wel eens gespeeld als invaller in een zaterdagteam, als er een spelerstekort was. Hij is ook jeugdtrainer/leider geweest, en heeft jarenlang de kantine van de club gerund.
In 2010/2011 stopte Roelof met dit werk, maar kwam nog regelmatig op het voetbal veld om wedstrijden van zijn club te bekijken. Ook nu nog. Zijn kleinzoon Kevin voetbalt sinds een paar jaar in het eerste elftal en daar is Opa de meeste thuiswedstrijden aanwezig. Ook kijkt hij nog wel eens bij de lagere elftallen waar zoon Arend voetbalt. Hij neemt hij steevast na de wedstrijd een paar borreltjes in de kantine, wat hij hopelijk nog lang mag blijven doen.


Competitiewedstrijd Kampen-Wacker, op. 4 oktober 1952. Achterste rij: v.l.n.r. Wim Dragt, Willem Runhart, Koob Nijstad, Evert Guichelaar en Tieme van Goor.
Middelste rij v.l.n.r. Roelof Klomp, Johan de Leeuw en Johannes Spijkerman.
Voorste rij: v.l.n.r. Herman Veneman, Harm Slot (keeper ) en. Koob Veneman.
Archief: Beeldbank Historische Vereniging De Wijk – Koekange