Al 27 jaar houdt Schoonmaakbedrijf Westenberg zich bezig met schoonmaken van bedrijven, kantines, kantoren en bij particulieren in de regio. Het familiebedrijf bestaande uit Sjaco en zijn vrouw Hermien Westerberg en hun drie kinderen is sinds 14 oktober gevestigd aan de dorpsstraat in De Wijk.

Uit jasje gegroeid
‘In Meppel zijn we een beetje uit ons jasje gegroeid. We zaten daar in een woonwijk. Maar je krijgt steeds meer schoonmaakmaterialen en busjes er bij, dat werkt op een gegeven moment niet meer. Dus zijn we op zoek gegaan naar een woonhuis met loods, om de materialen op te kunnen slaan. We zagen we dit pand aan de Dorpsstraat 101 in De Wijk te koop staan’ vertelt Sjaco Westenberg. Voordien was hier Speer Reclame gevestigd. ‘Dat was precies was we zochten’.

Westenberg (57) begon zijn carrière ooit met het schoonmaken van vrachtschepen. Daarnaast kregen we er ook andere schoonmaakwerkzaamheden bij. Kantoren, kantines, ramen wassen, sanitair, houtwerk en dakgoten schoonmaken bij bedrijven en particulieren. Tot in 2006 de klad er in kwam door de crisis. We zijn toen gestopt met de scheepvaart, en zijn ons meer gaan richten op de reguliere schoonmaakheden’. Hermien en de twee dochters houden zich meer bezig met het schoonmaken van kantoren. Vader Sjaco en zijn zoon pakken de andere schoonmaakklussen. Met name woningen. ‘Hoewel een van mijn dochters er niet voor terugdeinst om hoog op de ladder te staan om ramen te wassen. Ze is een van de weinige vrouwelijke glazenwassers in de branche die ik ken, wel grappig en stoer dus!’.

Door de Corona heeft schoonmaakbedrijf Westenberg nog drukker gekregen. ‘We hadden het al druk, maar er zijn extra werkzaamheden bij gekomen om alles te desinfecteren. De kans om het virus zelf op te lopen acht ik klein lacht Westenberg. We zitten zelf totaal onder de desinfectie’.

Sociale contacten en tevreden klanten
Het leuke aan het werk zijn de sociale contacten met de klanten zo beseft de ondernemer. ‘Mensen zijn altijd blij als je komt. Bij velen kom je al jaren over de vloer, en daar heb je een speciale band mee opgebouwd. Niets mooiers dan een tevreden klant’. Bij sommige bedrijven gaat nog een stapje verder. ‘Neem nou bijvoorbeeld Jachthaven de Kranerweerd . ‘Al 4 jaar op rij mag Jachthaven De Kranerweerd de Blauwe Vlag laten wapperen. Dit is een internationaal keurmerk voor veilige, schone en duurzame jachthavens en stranden. De hygiëne speelt daarin zeker mee. En daar ben je natuurlijk best een klein beetje trots op’. Maar zo geeft Westenberg ook ruiterlijk toe. ‘Dit komt natuurlijk niet alleen door ons. Je gaat met elkaar om tafel over het plan van aanpak, en dat werkt perfect’.

Mien’s Snuffelhuusie
Los van het Schoonmaakbedrijf start Hermien binnenkort met ‘Mien’s Snuffelhuusie’ in het voorste gedeelte van het pand aan de Dorpsstraat 101. Hier is volop ruimte om een winkeltje te beginnen. Bedoeling is om hier kleding, sieraden, speelgoed en andere aanverwante artikelen te gaan verkopen, zowel nieuw als gebruikt. Het wachten is nog even tot de benodigde vergunning rond is. Sjaco: ‘Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby van mijn vrouw. We richten ons daarbij een beetje op de ‘kleine portemonnee’ zeg maar!. Het is prima te combineren met de andere werkzaamheden, omdat we aangepaste openingstijden gaan hanteren’. De verhuizing van de stad naar een dorp bevalt de familie Westenberg overigens prima tot nu toe. ‘Het is hier relaxt wonen, en we hebben al veel nieuwe mensen ontmoet’.