ToeristenHet Coronavirus zorgt voor forse financiële schade in de Nederlandse toeristenbranche. Niet alleen bedrijven merken hiervan de gevolgen, maar ook de gemeenten zelf. Nederland loopt in totaal meer dan 236 miljoen euro mis waarvan ruim 5 miljoen in de provincie Drenthe.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Geldzaken. Zij lieten een onderzoek uitvoeren naar de misgelopen toeristenbelasting bij gemeenten door het coronavirus op basis van data van het CBS en het NBTC. Het Centrum voor Geldzaken is een collectief van amateuronderzoekers dat streeft naar transparante geldstromen van en naar de overheid.

De gemeente De Wolden loopt ruim 2 ton aan inkomsten mis door het uitblijven van vooral buitenlands toerisme. Dat is een flinke daling van ruim 53% ten opzichte van 2019.

In drenthe heeft de gemeente Coevorden het in absoluut aantal het zwaarst te verduren. Zij lopen naar voorspelling meer dan €1.000.000 euro mis.

Bekijk hieronder de misgelopen toeristenbelasting per gemeente