Heeft u ook zo’n moeite om de jaarlijkse energierekening te begrijpen? Weet u niet meer hoe u nog energie kunt besparen? Hoe zit het nou precies met die salderingsregeling? Waar kan ik nog onafhankelijk advies krijgen zonder dat het me wat kost?

Ik hoor zoveel verschillende verhalen over zonnepanelen en warmtepompen, wat is er van waar? Hoe beoordeel ik een offerte en waar moet ik op letten? Is een warmtepomp wel iets voor mij? Kan ik van het gas af zonder dat het me een vermogen kost? Via de media krijgen we zoveel verhalen over de energietransitie voorgeschoteld en er zijn zoveel verschillende “duurzame” producten op de markt, we zien door de bomen het bos niet meer. Consumentenprogramma’s laten ons zien dat er heel veel mis is in energieland. Of het nu om energieleveranciers gaat, installateurs, producten of adviseurs er schijnt veel fout te gaan. Waar ligt dat aan? Heeft u ook dat soort vragen en ziet u ook door de bomen het bos niet meer, lees dan zeker verder.

Henk Bulder, een gepensioneerd ingenieur, heeft zich meer dan 10 jaar verdiept in duurzame technieken, producten en materialen en volgt ook alle nieuwe ontwikkelingen op dat gebied. Op basis daarvan heeft hij het duurzaamste huis van Drenthe ontworpen en onder eigen regie gebouwd in De Wijk. Het totaal aan duurzame technieken dat hij voor water, douchen, verwarming en energie gebruikt heeft hem 21.000 euro gekost. Zijn totale energieverbruik is 4300 kWh en met 24 zonnepanelen wekt hij 7000 kWh op. Door de netto terug levering is zijn energierekening negatief. Hij ontvangt jaarlijks zo’n 600 euro in plaats van te betalen voor energie. Daarnaast bespaart hij ook nog eens 75 euro per jaar op watergebruik. Een gemiddelde vrijstaande woning met hetzelfde grondoppervlak en inhoud heeft een energierekening van 2500 euro per jaar of meer. Hij verdient zijn investering dus gemakkelijk terug.

Henk draagt zijn opgedane kennis en ervaring graag uit en adviseert iedereen die geholpen wil worden vanuit een daarvoor opgerichte ANBI organisatie: Stichting Duurzaam Milieu. Het bouwen van een nieuw huis is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Het merendeel van de mensen zal het moeten doen met de woning die hij of zij heeft. Huiseigenaren van bestaande woningen die iets willen met energiebesparing of energieopwekking helpt Henk graag op weg met simpele maatregelen die niet veel hoeven te kosten en die zich snel terugverdienen. Zo vertelt hij dat één telefoontje vaak al voldoende is om een paar tientjes op de energierekening te besparen zonder te hoeven overstappen. Met een investering van 10 euro kan nog eens enkele tientjes per jaar worden bespaard. En zo laat hij stap voor stap zien dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn om energie te besparen en zelf energie op te wekken. Van het aardgas af, ook dat is mogelijk zonder uw hele huis te hoeven verbouwen en zonder dat het een vermogen kost.

Henk had hier een lezing over gegeven maar door de corona perikelen moet dat worden uitgesteld. Daarom heeft hij besloten om keukentafelgesprekken te houden. Henk maakt een afspraak met u om uw huis te bezichtigen en aan de keukentafel te bespreken wat voor u de beste oplossingen zijn. Een en ander wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gemeente De Wolden in het kader van de Regeling Reductie Energieverbruik.

Bent u ook benieuwd hoe u geld kunt verdienen met de energietransitie en wilt u zich daarover gratis laten adviseren stuur dan een e-mail naar henkbulder66@gmail.com met uw adresgegevens, het bouwjaar van uw woning en een kopie van de laatste jaarafrekening energie. Iedereen wordt geholpen in volgorde van aanmelding. Wilt u liever eerst de lezing bijwonen dan kunt u zich daarvoor op dezelfde manier aanmelden.