De Rieste Bloazers hebben maandagmorgen een ode gebracht aan de Zonnewende. Dit is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, haar noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. De zon staat dan recht boven een van beide keerkringen: de Kreeftskeerkring in het noorden of de Steenbokskeerkring in het zuiden.

Naarmate de zon schijnbaar in de richting van de Kreeftskeerkring beweegt, worden de dagen op het noordelijk halfrond langer en op het zuidelijk halfrond juist korter. Wanneer de zon schijnbaar naar de Steenbokskeerkring beweegt, is dit andersom. Deze schijnbare beweging keert letterlijk om op het moment van de zonnewende.
Dit jaar valt de noordelijke winterzonnewende op 21 december om 11:02 ’s ochtends. De zonnewende vindt over de hele wereld op hetzelfde moment plaats, maar het lokale tijdstip hangt af van in welke van de 24 tijdszones je woont. En ten zuiden van de evenaar is de zonnewende in december juist het begin van de zomer.

De zonnewende – en de seizoenen – zijn het gevolg van het feit dat de aardas in een hoek van 23,5 graden ten opzichte van de zon staat. Daardoor worden het noordelijke en het zuidelijke halfrond in de loop van het jaar niet steeds in dezelfde mate belicht tijdens onze rondjes rond onze ster.