De Boer Tandtechnisch Laboratorium in Meppel sluit per 1 juli de deuren aan de Kaapweg. Na 75 jaar komt er een eind aan het familiebedrijf, dat in 1946 het levenslicht zag. Huidige eigenaars Willem en Femmie de Boer, woonachtig in De Wijk vinden het welletjes geweest, en gaan genieten van een vervroegd pensioen.

Eind vorig jaar besloten ze om langzaam af te bouwen. Geen van de drie dochters had interesse om het levenswerk voort te zetten, en de komst van Covid19 gaf een andere kijk op het leven. Meer tijd vrijmaken voor de kinderen en twee kleinkinderen, en er af en toe op uit met de camper dat is de bedoeling. Femmie: ‘Door de snelle verkoop van het bedrijfspand kwam het in een stroomversnelling’.

Velen geholpen aan gebitsprothese
Willem (65) die het bedrijf van zijn vader overnam heeft het specialistische werk bijna vijftig jaar gedaan. Femmie die er ‘bij toeval is ingerold’ toen ze Willem leerde kennen, heeft het achtenveertig jaar gedaan. ‘Met plezier’ zo geven ze allebei aan. Willem: ‘Elk geval is anders, want alles wordt op maat gemaakt. En als de klant tevreden is over het eindresultaat, dan is dat prachtig natuurlijk’.

De Boer Tandtechnisch Laboratorium, gestart vanuit huis aan de Stationsweg in Meppel, heeft door de jaren heen vele duizenden mensen kunnen helpen aan een gebitsprothese (kunstgebit), kroon- en brugwerk, staalframes of implantaten. Willem: ‘Mensen denken nog wel eens dat de tandarts dit allemaal zelf doet, in een achterkamertje van de praktijk. Maar dat is natuurlijk onmogelijk qua tijd en kennis’. Wel is er een nauwe samenwerking met de tandartsen. ‘De afdruk van de kaak wordt daar meestal gemaakt. Wij halen het dan bij hen op’.

In zijn jeugdjaren fietste Willem zelf nog door weer en wind, om deze afdrukken op te halen bij de tandartsen in de regio. En zo maakte hij heel wat bijzondere en hilarische dingen mee onderweg. Hij kan er wel een ‘boek’ over schrijven. Willem: ‘Tegenwoordig zie je steeds vaker dat de tandarts zijn patiënten rechtstreeks naar ons stuurt. In het lab worden dan de verschillende pasfases gedaan. En in overleg met de patiënt worden de vorm en kleur van de tanden bepaald. Het moet bij je passen. Als niemand het opvalt hebben wij ons werk goed gedaan!’.