Het is feest vandaag in zorgcentrum Dunninghe in De Wijk, waar Elizabeth Stapel-Meester haar 100e verjaardag viert. Behalve koffie en gebak was er een brief van de Koning, en werd er een bos bloemen bezorgd namens burgemeester de Groot, die ook nog even belde op de jarige te feliciteren.

Elizabeth Stapel-Meester werd geboren in Veeningen. Ze trouwde op 24 april 1942 met Aaldert Stapel in het gemeentehuis van Avereest. Waarmee ze zesenvijftig jaar getrouwd was. Het stel kreeg samen twee kinderen. Die zorgden op hun beurt voor nageslacht. Vier kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen zijn er inmiddels. Omdat er in de oorlogsjaren niet voldoende woonruimte ruimte was, trok het pasgetrouwde stel in op de boerderij bij Opa en Oma Stapel in IJhorst. Daar woonden ze niet zo lang. ‘Want om de huur te betalen, moest elke keer de beste koe worden verkocht’. Dat was voor het echtpaargeen optie. Daarna namen ze hun intrek in het bekende Tolhuisje op landgoed Dickninge. Hier werd ook hun zoon Gerrit geboren. Vader Aaldert werkte na de oorlog als postbezorger. En mevrouw Stapel zorgde thuis voor de kinderen en het huishouden. In 1954 bouwden ze hun eigen huis aan de Dennenlaan in IJhorst.

Mooie reizen gemaakt
Na de pensionering van haar man, maakten ze samen ook nog een aantal mooie vliegreizen naar o.a: Menorca, Madeira en Kos. Want Elizabeth had nog nooit gevlogen, en wilde dat ook graag nog eens meemaken. Haar echtgenoot overleed in ‘98’ en haar dochter Albertje vorig jaar. sinds het millenniumjaar woont mevrouw Stapel in zorgcentrum Dunninghe. Waar ze het prima naar de zin heeft. Want als er wat georganiseerd wordt, dan is ze van de partij. Op latere leeftijd wist ze nog het rijbewijs te halen. ‘En ze heeft daarna nog heel wat autoritjes gemaakt vertelt haar zoon Gerrit met gepaste trots. ‘Tot haar 80e reed ze nog zelf’.

Gezond leven
In het verleden heeft ze veel vrijwilligerswerk gedaan voor het Rode Kruis. En mocht ze altijd graag handwerken, kleding maken, borduren en breien. ‘Heb heel wat sokken gebreid voor de familie’. Het geheim van de hoge leeftijd is gemakkelijk te verklaren. ‘Gezond leven, niet roken, veel bewegen. Heb bijvoorbeeld altijd veel gedaan aan zwemmen, gymnastiek en fietsen’. En af en toe een advocaatje met slagroom vult zoon Gerrit lachend aan. De 100e verjaardag wordt in kleine familiekring gevierd.