Te veel zonlicht is niet goed voor je huid. Maar als je dan toch de zon ingaat, smeer je dan goed in. Helaas smeren we niet genoeg. En daarom vragen Univé Samen en KWF Kankerbestrijding hier aandacht voor. Bezoekers van zwembad de Slenken kunnen zich voortaan gratis insmeren. Petra Lip van Univé Meppel bracht donderdag een dispenser met zonnebrandcrème. Janet de Roo van de Slenken was blij met dit gebaar, en heeft beloofd dat deze een mooi plekje krijgt aan de gevel van het zwembad, zodat iedereen er gebruik van kan maken.

Volgens KWF Kankerbestrijding is het aantal gevallen van huidkanker de laatste jaren drastisch toegenomen. De oorzaak is bij de meesten wel bekend: verbranding van de huid en langdurige blootstelling aan de zon. Dermatologen stellen dat de kans op huidkanker dubbel zo groot is als de huid al op jonge leeftijd verbrandt. Daarom is het belangrijk om al vroeg te beginnen met insmeren. Dé reden voor Univé en Stichting KWF Kankerbestrijding om gratis zonnebrandcrème aan te bieden bij openluchtzwembaden in Nederland.

Kans op huidkanker verkleinen
Univé richt zich naast verzekeren allereerst op het voorkomen van risico’s en beperken van schade. Ook als het gaat om gezondheid. De meeste Nederlanders weten wel dat de zon huidkanker kan veroorzaken; toch verbrandt één op de vier kinderen. We vinden insmeren belangrijk, maar het wordt simpelweg vaak vergeten. Stel je zonnebrandcrème gratis beschikbaar in zwembaden, dan wordt insmeren hopelijk een vanzelfsprekendheid. En juist dát is ons uitgangspunt.

Actie bedacht door Univé-klant
De gratis zonnebrandcrème-actie is bedacht door een klant van Univé: Peter Berendse uit Ruinen. Als ex-huidkankerpatiënt viel het hem op hoeveel kinderen in het openluchtzwembad in zijn woonplaats onbeschermd in de zon rondliepen. Als vrijwilliger bij het zwembad bood hij eerst zelf gratis zonnebrandcrème aan. Uiteindelijk benaderde hij Univé. Hij wilde het groter aanpakken en dat is gelukt!

Minstens 50 zwembaden in Nederland
Het begon in 2019 met 6 zwembaden in de regio Zuidwest-Drenthe. In 2021 gaan Univé en KWF Kankerstrijding nog minstens 50 openluchtzwembaden voorzien van gratis zonnebrandcrème. Overal worden twee zonnebranddispensers opgehangen op punten waar het zwembadpersoneel toezicht kan houden.