De brandweer De Wijk/Koekange is samen met de korpsen Vries en Coevorden, een van de drie korpsen in Drenthe die sinds kort beschikt over groot watertransport. Indien nodig kan er snel heel veel water worden getransporteerd bij grote branden.

Nieuw materiaal vergt enige aanpassingen en voorbereidingen. Daarom waren er afgelopen week twee theorie en praktijk avonden bij de brandweerkazerne onder leiding van een instructeur van leverancier Hytrans Systems. Om het nieuwe materiaal echt te testen op loactie werd er zaterdagmorgen geoefend bij de Nam Locatie aan de Oosterbroeken tot aan de Ossesluis. Over een lengte van twee kilometer werden er enorme slangen uitgerold. Aan het begin stond een flinke pomp die het water met maar liefst 8,5 bar door de slag transporteerde. Aan het einde van de slang bleef nog een druk van 8 bar over. Met maar liefst 8000 liter per minuut ging het water door de slang.

Het materiaal, de slangen en de dompelpomp, wordt aangevoerd op een haakarmbak. De dompelpomp wordt van de bak gehaald nabij het water, de slang wordt al rijdend uitgevouwen. De losse slangen zijn al aan elkaar gekoppeld en liggen in keurige lussen in de slangenbak. Het opbouwen van dit systeem neemt ongeveer vijftien minuten in beslag. Ook het opbouwen van een ‘slangbrug’, zodat het doorgaande verkeer geen last heeft als de slang een oversteek moet maken was een nuttige oefening. Bert Stik van de Veiligheidregio Drenthe: ‘Normaal gesproken controleert een persoon de enorme slangen op drukverlies of lekkages. Dan nemen we een fiets mee, anders is het niet te doen!’.

Nieuwe systeem enorme verbetering
‘De vervanging van het oude systeem is voor ons een enorme verbetering’ zo vertelt Betsie Dekker Waninge, Projectleider Vakbekwaamheid, operationele voorbereiding brandweer Veiligheidsregio Drenthe. Het opruimen / inpakken van het stuk uitgereden slang gebeurt met behulp van een lier die de slangen door een soort wringer haalt waarna de slangen weer keurig in de slangenbak gevouwen worden, gereed voor een volgende uitruk. ‘Daar had je vroeger vier personen voor nodig!’.