Het was vandaag groot feest aan de secr. Ottermanweg in De Wijk. Waar Jan en Tina Bork-Oostindiën het 60 jarig huwelijk vierden. Ook burgemeester Janny Vlietstra kwam even langs om een gebaksvorkje mee prikken.

Jan (81) werd geboren in Pesse, maar is getogen in Ruinen. Het was tijdens een dansvond bij zaal Kuik dat hij zijn oog liet vallen op Tina (80). Jan: ’Ze viel me gelijk op’. Al had Tina niet veel oog voor hem. ‘Hij was daar met een ander meisje, maar dat bleek achteraf zijn buurmeisje te zijn’. Later kwamen ze elkaar weer tegen bij de bioscoop. Jan: ‘Bij een uitvoering van Muziekvereniging Apollo, waar Tina lid van was, kregen ze iets met elkaar. En toen mocht ik haar ook voor het eerst naar huis brengen’.

Ze trouwden op 17 november 1961 in het gemeentehuis in De Wijk. Waar burgemeester Pierre Daniël de la Saussaye Briet gelijk kans zag om Jan lid te maken van de plaatselijke voetbalclub. Na afloop was er feest bij café Wittink. Omdat ze nog geen woonruimte hadden trokken ze in bij haar ouders aan de Dorpsstraat. Waar de familie een fietsenzaak runde. (Rijwielhandel Jan Oostindiën, waar nu Chinees afhaalcentrum De Wijk is gevestigd). Toeval of niet, ook de vader van Jan was fietsenmaker in Pesse. Na een jaar kregen ze eigen huisje aangeboden aan de Beatrixweg. Daarna verhuisden ze nog een keer in het dorp. Inmiddels wonen ze alweer een kwart eeuw met veel plezier aan de Ottermanweg.

Bezigheden
Jan ging na de Militaire Dienst aan de slag als Timmerman. Om vervolgens de overstap te maken naar de BAM. Waar hij tot zijn pensionering werkzaam was als uitvoerder. Tina was werkzaam in de huishouding. Beiden zijn nog vit en vitaal en ze mogen er nog graag op uit trekken. Bezigheden zijn er ook nog genoeg. Zo mag Jan graag knutselen. ‘Alles wat kapot is kan hij maken vertelt zijn dochter’. Ook schilderen en tekenen zijn geliefde hobby’s. Tina houdt zich het liefst bezig met huishoudelijke klusjes, puzzelen en tuinonderhoud. ‘Ze is de vraagbaak voor de familie, ze weet alles. En anders zoekt ze het op Internet wel op vertelt haar andere dochter. ‘Ook op social media is ze actief’.

Verloren trouwring
Het echtpaar kwam twee jaar geleden ook nog een bijzondere manier in het nieuws, nadat de verloren trouwring van Tina na vijfenveertig jaar werd teruggevonden. Deze kwam boven water bij graafwerkzaamheden in een tuin aan de Parkweg in De Wijk. Op de plek waar haar ouders vroeger woonden. Hoe ze de ring kwijt geraakt is weet Tina niet meer precies. ‘Dat is waarschijnlijk tijdens het wassen gebeurd. Mijn vader heeft destijds de riolering nog open gehaald om te zoeken, maar de ring werd niet gevonden’. Het kostbare kleinood zit sindsdien weer om haar vinger.

Geven en nemen
Uit het huwelijk werden vier kinderen geboren, twee dochters en twee zonen. Een zoon is helaas overleden. Daarnaast zijn er ook nog zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. En het geheim van een 60 jarig huwelijk? Jan: ‘Geven en nemen. Ach, soms knettert het even wat, maar dan is het beter om even tot tien te tellen!’.