Gerard en Marjan van Lunzen zijn dit jaar winnaar geworden van ‘Het mooiste verlichte Kersthuis’ van De Wijk. ‘Een daalders plekkie’ zo omschrijft Gerard de plaats aan het Zuiderkanaalweg 15 in De Wijk naast de brandweerkazerne. Hier staat de verbouwde boerderij van de familie met een prachtig en vrij uitzicht op de Hoogeveense Vaart.

Het eerste wat opvalt als je langs het woonboerderijtje rijdt is de keurig aangelegde tuin met een strakke groene grasmat. ‘Mensen verwachten dat misschien niet van mij, vertelt de heer des huizes. ‘Het komt mij wel degelijk krek’. Daarom maai ik het stukje gemeentegrond vooraan ook altijd, zodat het een geheel vormt. Het oog wil immers ook wat!’. Anderen mogen daar gerust van mee genieten. Zo heeft Gerard aan de overkant van het huis een bankje geplaatst. ‘In de zomers komen er veel toeristen op de fietst langs, die hier afstappen, en even pauzeren. Als ik thuis ben maak ik altijd even een praatje met ze’. Ook de aangelegde vissteiger heeft meerdere functies. ‘Zomers zwemmen de kinderen in de buurt hier in de Oude Hoogeveense Vaart. En ’s winters als er ijs ligt op de vaart, is het voor de schaatser ook erg handig’.

Historie
De boerderij die uit 1911 stamt kent een rijke historie als het om bewoners gaat. Waaronder Jan Arent Godert Baron de Vos van Steenwijk was ooit de eigenaar. Zoals het is opgetekend in het grote boerderijenboek. De ouders van Gerard huurden het vanaf 1967 en bleven er tot 2009 wonen. Gerard en Marjan kochten het echter al in 2005 van de verhuurder. En doopten het om in ‘Arendina’. Dit is een verbastering van de namen Arend en Dinie, zoals de ouders van Gerard heten.

Het boerderijtje verkeerde nog in de oude staat. En er moest heel wat gebeuren. Gerard: ‘We hebben de verbouwing zelf gedaan, er is geen bouwbedrijf aan te pas gekomen’. Ook vader Arend is nog steeds gehecht aan dat prachtige plekje, en komt nog bijna dagelijks even aanwippen. Gerard: ‘Het bevalt ons hier prima. Ik hoef hier niet meer weg. Niet eerder dan tussen zes planken’ En zo denkt Marjan er ook over. ‘We wonen hier zo vrij als een vogeltje’.

Het mooiste Kersthuis/Tuin van De Wolden wordt deze week ook bekend gemaakt.