Bij Coop dunnink De Wijk en Coop Slomp Nijeveen is vanaf maandag 10 januari 2022 een geweldige nieuwe spaaractie gestart. Klanten kunnen namelijk tot en met zondag 6 maart 2022 plaatjes sparen voor een uniek Elfsteden album. In het album wordt de geschiedenis van de Elfsteden tochten van 1909 tot en met 1997 in woord én beeld beschreven.

Het verzamelalbum bestaat uit maar liefst 80 pagina’s. Hierin is plaats voor 216 unieke Elfsteden plaatjes. Daarnaast staan er al heel veel foto’s voorgedrukt. Een gratis album kan opgehaald worden bij Coop dunnink De Wijk en Coop Slomp Nijeveen. Bij iedere besteding van € 10 ontvangt men een pakje met 4 stickers als cadeau zodat het plakken kan beginnen.

‘IJzige strijd voor eeuwige roem’ is de titel van een uniek Elfsteden album dat wordt gepresenteerd. Over het fenomeen Elfstedentocht werden al meer dan honderd boeken uitgegeven, maar nog nooit verscheen er een verzamelalbum.

Retrospect Boekproducties uit Dieverbrug, gespecialiseerd in spaaracties voor supermarkten, brengt nu zo’n album uit dat zal worden verspreid via een geselecteerd aantal supermarkten in verschillende delen van het land. De actie duurt tot begin maart. In dit album kunnen 216 plaatjes verzameld worden bij de boodschappen en zijn ook ruim tachtig foto’s opgenomen, zodat de complete historie van de Elfstedentocht in beeld en met vaak verrassende tekst werd vastgelegd.

Zo wordt voor het eerst onthuld dat Fanny Blankers-Koen, het atletiekfenomeen uit Amstelveen, in 1940 een Elfstedenkruisje veroverde en dat van dat kruisje in 1985 een gouden kruisje werd gemaakt dat aan Evert van Benthem werd geschonken. Auteur en Elfstedenhistoricus Ron Couwenhoven achterhaalde een nog nooit genoemde prijs die Coen de Koning in 1917 in Sloten won, vond in kunstenaar Willem Troost de eerste Hollander die zich al in 1864 op Elfstedenijs waagde en presenteert uniek fotomateriaal van Pim Mulier, de initiatiefnemer tot de eerste officiële Elfstedentocht in 1909. Het album bevat tal van andere wetenswaardigheden over de Tocht der Tochten en de mannen en vrouwen die de 200 kilometeruitdaging aangingen.

Ook werd nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal van tweevoudig winnaar Coen de Koning gevonden, blijken vier ex-voetbalinternationals in 1929 een kruisje veroverd te hebben en wordt voor het eerst de financiële impact voor de pers tijdens de tocht in 1985 beschreven.

Aan IJzige strijd voor eeuwige roem werd meegewerkt door het Eerste Friesche Schaatsmuseum in Hindeloopen, het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek en het Fries Film & Audio Archief in Leeuwarden.

Dankzij de medewerking van het Filmarchief was het mogelijk om QR-codes in het boek op te nemen, waardoor filmbeelden vanaf de tocht van 1933 kunnen worden opgeroepen. Ook dat maakt IJzige strijd voor eeuwige roem tot een uniek album. U kunt vanaf 10 januari gaan sparen voor dit prachtige album bij Coop Dunnink De Wijk en Coop Slomp Nijeveen. Archieffoto: BS/Weblog-dewolden.nl