Het nieuwe seizoen van de eikenprocessierups is begonnen. Vanaf eind maart 2022 zagen deskundigen op verschillende plaatsen in Nederland dat de eitjes van het diertje zijn uitgekomen.

Het moment ligt eerder dan voorzien, maar komt niet helemaal onverwacht. De periode met hoge temperaturen in maart van dit jaar en de relatief zachte winter speelden daarbij een rol.

Van rups naar vlinder
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. In het voorjaar komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingsstadia zijn ze volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is ongeveer tussen mei en eind juni. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende grijze nachtvlinder. De vrouwtjes leggen daarna hun eitjes, waaruit volgend jaar weer jonge rupsen komen.

Heeft u ruimte in uw tuin?
U kunt helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat kan door de eigen tuin geschikt te maken voor natuurlijke vijanden van de rups. Het ophangen van nestkastjes, het zaaien van bloemen en natuurvriendelijk onderhoud van de tuin dragen daaraan bij. Meer weten over wat u zelf kunt doen? Kijk dan eens op de site van de GGD.

Meer informatie over wat de gemeente doet aan de eikenprocessierups kunt u hier vinden.