Steeds meer jongeren gebruiken 3-MMC in het uitgaansleven, maar ook steeds vaker thuis. 3-MMC is een designer drug in opkomst. Het effect ervan wordt soms vergeleken met dat van XTC en cocaïne.

Er komen steeds meer meldingen van mensen die verslaafd raken aan de drug, en men vermoedt dat de drug nog wel eens verslavender is dan bijvoorbeeld XTC en andere drugs. Gebruikers ervaren sterke ‘cravings’ en zijn al gauw op zoek naar de volgende inname. Enkele bekende gezondheidsrisico’s zijn oververhitting, hoge bloeddruk en rusteloosheid. Meer onderzoek is nodig om de langetermijneffecten vast te stellen.

Wat is 3-MMC
3-MMC (ook wel 3m of vrouwtje genoemd) is een wit kristallijn poeder dat de laatste jaren aan populariteit wint bij recreatieve gebruikers. Het is een vrij nieuwe stof die een psychoactief effect heeft. Dit betekent dat het bij gebruik je gedrag en ervaring beïnvloedt.

3MMC is een designer drug. Dit betekent dat de makers van designer drugs de moleculaire structuur van de traditionele, verboden drugs veranderen. Omdat de structuur veranderd is en afwijkt van de traditionele, valt de nieuwe variant niet onder de opiumwet. Als gevolg daarvan is het momenteel legaal verkrijgbaar.

Effect van 3-MMC
3-MMC heeft een stimulerend effect en verandert het bewustzijn licht. Het effect wordt ervaren als een kruising tussen XTC en cocaïne. Je wordt alerter, socialer, vrolijker, vermoeidheid verdwijnt en je zelfvertrouwen neemt toe.

Gezondheidsrisico’s
Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de risico’s van 3-MMC bij mensen. Daardoor is er weinig bekend over de gevaren van de drug. Het is bekend dat de risico’s toenemen bij een hoge dosering en bij gecombineerd gebruik met andere drugs of alcohol.

Het is ook bekend dat je bij het gebruik ervan een aantal negatieve gezondheidseffecten kunt ondervinden. Deze zijn:

● Verhoogde lichaamstemperatuur
● Rusteloosheid
● Hoofdpijn
● Misselijkheid
● Hartkloppingen
● Spierspanning
● Hallucinaties
● Angst en achterdochtige gedachten
● Aandrang om weer te gebruiken (craving)

Verslavingskans en behandeling voor 3-MMC
Er is een aanzienlijke toename van het aantal meldingen van 3-MMC vergiftiging. Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat 3-MMC een zeer verslavende stof is. Steeds meer verslavingsklinieken krijgen aanmeldingen van personen die verslaafd zijn aan 3-MMC en snel terecht moeten zoals mogelijk is in de vorm van een directe opname verslavingskliniek. Heb je hulp nodig of ken je iemand die hulp nodig heeft? Wacht niet langer en neem contact op met een afkickkliniek bij jou in de buurt. Deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.