Een uitzinnig publiek. 1200 toeschouwers die genoten van de mooiste nummers van Queen, uitgevoerd door het harmonieorkest van de Koninklijke Muziekvereniging Apollo uit de Wijk samen met de artiesten Tommie Christiaan, Patricia van Haastrecht en Cesar Zuiderwijk. Vorig jaar was het nog ondenkbaar. Afgelopen donderdag 12 mei werd het eindelijk werkelijkheid!

Drie jaar geleden ontstond, na het kijken van de film Bohemian Rhapsody, bij (de toen 14-jarige) Robin van Braam het idee: een Queen in concert met zijn eigen Harmonieorkest. Robin is namelijk drummer bij Apollo. Het idee werd voorgelegd aan Rabobank Meppel-Staphorst-Steenwijkerland en zij omarmden het idee direct.

Na twee jaar van voorbereiden, repeteren en uitstel vanwege een nadere lockdown in november vorig jaar, was het nu dan toch echt zover. Het Rabo Queen in concert was een feit. Robin mocht zijn droomconcert uit laten komen. En wel in een uitverkochte evenementenhal van De Meenthe in Steenwijk.

Het eerste nummer zorgde bij velen al snel voor kippenvel: The Show must go on. Hoe toepasselijk! Daarna stond het publiek al snel te dansen op nummers als ‘Don’t stop me now’ en ‘Crazy Little things called love’. Maar ook de gevoelige nummers, die door Patricia van Haastrecht uitstekend werden vertolkt, mochten rekenen op groot applaus vanuit het publiek.

Na de pauze speelde het orkest Symphonic Queen, dat speciaal is geschreven voor dit concert. De energie spatte er vanaf en je zag dat de muzikanten, onder leiding van Jan Wijenberg, genoten van dit eerste grote concert sinds lange tijd.

Cesar Zuiderwijk, drummer van de Golden Earring, nam tijdens een muzikaal intermezzo het publiek mee in de wereld van de ritmiek. Het publiek had bij binnenkomst een setje drumstokken gekregen. Niet voor niets, bleek later. Het lukte Cesar namelijk om 1200 mensen tegelijk een ritme te laten slaan. De act van Cesar eindigde in een drumbattle met Robin. Voor op het podium stonden twee drumstellen en beide heren gaven werkelijk verbluffende solo’s die naadloos in elkaar overliepen. Uiteindelijk zette Robin het overbekende ritme in van We Will Rock You en na een zinderende gitaarsolo was het feest helemaal compleet. De zaal ging uit zijn dak en zong uit volle borst mee.

Het concert werd afgesloten met Bohemian Rhapsody dat subtiel overging in We are the Champions. Een passend einde van dit magistrale concert. Het publiek kreeg waar het voor kwam: een avond vol herkenning en muzikale hoogstandjes. En dat allemaal dankzij de droom van een talentvolle drummer en een Rabobank die graag dromen laat uitkomen. Foto: Hillie Wijenberg.