In Nederland zijn bijna 10 miljoen mensen chronisch ziek en dit aantal stijgt iedere dag. De zorg is overbelast en de zorgkosten rijzen de pan uit. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor preventie. Want gezondheidsklachten kun je voorkomen of verbeteren. Met een gezonde, preventieve leefstijl.

Trea ten Kate (VitaalPersoneel) en Tineke Vasbinder (Vitaliteit & Veerkracht) zijn beroepsmatig met preventieve gezondheid bezig. Trea ten Kate voert met VitaalPersoneel metingen uit van belangrijke lichaamsfuncties als bloeddruk, cholesterol, vetpercentage etc. middels een Health Check. Tineke Vasbinder helpt met Vitaliteit & Veerkracht werknemers en organisaties om hun vitaliteit en veerkracht te versterken, zodat ze over voldoende energie beschikken en toegerust zijn om om te gaan met de uitdagingen die op hun pad komen.

In januari van dit jaar zijn Trea en Tineke, gesubsidieerd door het Preventieakkoord De Wolden en Sportakkoord Koekange, een vitaliteitstraject gestart in Koekange. Dat er veel behoefte is om preventief met gezondheid aan de slag te gaan, bleek snel. In no-time waren de 12 beschikbare plekken gevuld met deelnemers uit Koekange, variërend in leeftijd van begin 30 tot midden 60 jaar. De aanleiding voor deelname was divers, sommige deelnemers wilden graag afvallen, anderen meer bewegen of juist sociale contacten opdoen.

Het traject startte met een Health Check (metingen) en een Vitaliteit & Veerkracht-scan (vragenlijst die inzicht geeft in oorzaken en risico’s en individueel adviesgesprek over waar de deelnemer mee aan de slag kan om zijn/haar vitaliteit en veerkracht te versterken). Vervolgens vond er zes keer een wandeling plaats (om de twee weken) met oefeningen, informatie, inspiratie en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met de andere deelnemers. Het traject werd ruim drie maanden later afgesloten met een herhaling van de Health Check en de V&V-scan en een gesprek om te zien wat er nodig is om de ingezette weg te vervolgen. Ieder kwartaal vindt er een terugkombijeenkomst plaats.

De resultaten van de individuele deelnemers varieerden van gewichtsverlies, daling van de bloeddruk, meer gaan bewegen, vergroten van bewustwording over ontspanning, voeding, beweging, mindset, omgeving en betekenisvol leven. Al met al een prachtig resultaat.

Vanwege de mooie resultaten en de grote behoefte aan begeleiding bij het preventief werken aan gezondheid, zeker ook in groepsverband, hebben Trea en Tineke nieuwe aanvragen ingediend bij het Preventieakkoord De Wolden en de Sportakkoorden van Koekange en De Wijk. Deze aanvragen zijn gehonoreerd en dat betekent dat zij na de zomer van 2022 nieuwe trajecten gaan starten, in Koekangerveld en in De Wijk.

De komende weken zal hierover via sociale media worden gecommuniceerd en zal de aanmeldingsprocedure van start gaan. Voor meer informatie kijk op https://www.vitaalpersoneel.com/