Voor Juf Geja Wanders (63) was het vrijdag een bijzondere dag. Ze gaat het iets rustiger aan doen. En stopt als kleuter/peuter leidster op IKC De Horst. Wel blijft ze voorlopig nog oproepbaar als invalkracht. Daarom werd ze ’s morgens van huis opgehaald met een versierde bakfiets, en was er een feestelijke programma georganiseerd met een speciale Hondenparade en De Horst Got Talent.

Wanders begon haar onderwijs carrière als 18 jarige op een kleuterschool in Wolvega. Waar ze bijna veertig kinderen in de klas had. ‘Dat was behoorlijk druk!’. Toen er een functie vrijkwam bij Kleuterschool Het Eendenest in De Wijk solliciteerde ze daarop. Na een proefles werd ze daar aangenomen. Ze maakt ook de overgang mee naar de basisschool. ‘Een prachtige en hectische tijd, veel mee gemaakt. ik kan er wel een boek overschrijven als het moet!’.

Sinterklaastoneel
Een mooie anekdote wil ze nog wel kwijt. ‘Vroeger had je het Sinterklaastoneel op school. Alle leerkrachten speelden dan mee. Ik had de rol van clown in het stuk, en bood aan om op de Bariton een Sinterklaasliedje te spelen. De collega’s hadden er weinig vertrouwen in of zo’n 19 jarige snotneus dat wel kon! Om het mij gemakkelijker te maken hadden ze er stickertjes opgeplakt, met de bijbehorende noten. Wat ze echter niet wisten is dat ik bij de fanfare in Wolvega ook al op dat instrument had gespeeld. Toen ik aan de beurt was, vielen ze van verbazing bijna van hun stoel. Dat hadden ze niet verwacht! Nadien werd ik gelijk gevraagd om bij Apollo te komen spelen’ vertelt ze lachend.

In De Wijk bleef ze altijd peuter/kleuterleidster. ‘Een bewuste keuze. Met die kleintjes werken is het mooiste. Ze zijn dan nog aan het ontdekken, verwonderen, speels en nog lekker naïef’. Toen ze zelf kinderen kreeg is ze enige tijd uit de running geweest. Samen met haar echtgenoot Jan Wanders, heeft ze namelijk drie kinderen en drie achterkleinkinderen. ‘Een vierde is op komst.’ Wel bleef ze altijd betrokken bij De Horst. Als vrijwilliger, voorleesouder, bestuurslid en in de ouderraad.

Gek op dieren
Wanders is gek met dieren. Thuis heeft ze kippen, een kat en een hond. ‘Mijn vader zei vroeger altijd; je had op een boerderij moeten gaan wonen’. En dat hadden de kinderen goed begrepen. Daarom hadden ze een hondenparade georganiseerd op het schoolplein. Waar ze paradeerden met hun viervoeter en er wat over vertelden.

Hoe ze straks haar vrije tijd gaat indelen weet ze nog niet. Maar vervelen is er vast niet bij. ‘Ik mag graag sporten, daarnaast is er meer tijd voor kinderen en kleinkinderen. En mijn moeder van 95 jaar leeft ook nog, dus daar ben ik ook geregeld. Een weekendje weg gaan we vast ook vaker doen. En verder zien we wel hoe het komt!’.