Verslag van de ledenavond op 16 november 2022, Gast: Jelle Kootstra, lezing over het voormalig vliegveld Havelte. De voorzitter opent de vergadering en mag deze avond 27 dames en onze gastspreker, Jelle Kootstra verwelkomen.

Na het verslag van de vorige vergadering, enkele mededelingen (voor de activiteiten commissie wordt nog 1 lid gezocht) en de rondvraag was het woord aan Jelle Kootstra. Jelle Kootstra, schaapsherder op het Holtingerveld, was al van kleins af aan te vinden in het Holtingerveld, het gebied waar de Duitsers opstegen. Hij houdt zich dan ook al jaar en dag bezig met de geschiedenis van het Duitse vliegveld en beschikt over veel kennis en allerlei voorwerpen die met het voormalig vliegveld te maken hebben. Het meeste vond hij in de bodem van het Holtingerveld. Onderdelen van vliegtuigen, restanten van de vele bombardementen, foto’s en kaarten.

Tijdens de tweede wereldoorlog vormde Havelte een belangrijke locatie voor de Duitsers. Zij lieten er in oktober 1942 een enorm vliegveld aanleggen, door zo’n 6000 dwangarbeiders, die daar onder erbarmelijke omstandigheden verbleven in een kamp. Ook was er een kamp voor Joden uit gemengde huwelijken. Verscholen in de natuur van het Holtingerveld waren honderden Duitse vliegtuigen actief tijdens de tweede wereldoorlog. De troepen van Hitler stegen met hun vliegtuigen op bij Havelte om de geallieerden uit de lucht te schieten. Havelte lag namelijk op de route die de Engelsen vlogen om Duitsland te bombarderen. Het Duitse vliegveld had veel impact op de omgeving. Zo moest het hele dorp Darp daarvoor plaats maken. De hele omgeving leed zwaar onder de hevige bombardementen van de geallieerden. Duizenden bomkraters zijn nog steeds stille getuigen van het oorlogsgeweld. Het was een hele boeiende lezing en diapresentatie. Na nog veel vragen beantwoord te hebben, door Jelle, wenste de voorzitter iedereen wel thuis.

Volgende ledenavond is 14 December, Kerstviering in de Buddingehof.