Koolmonoxide ruik je niet, proef je niet en zie je niet. De klachten die je ervaart bij een koolmonoxidevergiftiging zijn niet altijd direct herkenbaar, want het lijkt op griepklachten.

De eerste symptomen van een koolmonoxidevergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Ook voel je je verward, slaperig en je hart gaat sneller slaan. Als je deze symptomen ervaart, ga dan direct naar buiten en bel 112.

Pas op met creatieve warmtebronnen
Omdat de gasprijzen zo hoog zijn, worden mensen creatiever in het verwarmen van hun huizen. Zoals gaskacheltjes uit caravans, studentenkamers met alternatieve manieren om de ruimte te verwarmen; pas op voor koolmonoxide.

Ventileer, controleer en alarmeer
Hoe voorkom je nou een koolmonoxidevergiftiging? Veiligheidsregio Drenthe zegt: ventileer, controleer en alarmeer. Het belangrijkste is om de ruimte waar je zit te ventileren. Zorg dat er altijd een rooster open of een raam op een kiertje staat. Daarnaast is het belangrijk je cv-ketel, gaskachel, geiser of gasfornuis ieder jaar te laten controleren. De laatste tip: hang koolmonoxidemelders op. Rookmelders signaleren geen koolmonoxide. Koolmonoxidemelders zijn te koop vanaf € 25. Kijk voor meer informatie over koolmonoxide op co-wijzer.nl.

Vrijdagavond is een gezin in Ruinerwold onwel geworden. In het ziekenhuis bleek het om een koolmonoxidevergiftiging te gaan. Gelukkig is dit goed afgelopen, het gezin is weer in goede gezondheid thuis.