Wekelijkse hoornklanken tijdens de adventsperiode in De Wijk en IJhorst

Vanaf zondag 27 november halen de midwinterhoornblazers van de Riesteblaozers hun imposante hoorns weer tevoorschijn. Tijdens de adventsperiode laten zij wekelijks van zich horen in en rond De Wijk en IJhorst, en op uitnodiging ook elders in de regio.

Het geluid van de midwinterhoorns, dat ver over de velden en akkers draagt, verjaagt volgens een aantal volksculturen de boze geesten. Zelden was dat meer gewenst dan tijdens de afgelopen twee ‘Coronawinters’, vindt Johann van den Berg, nieuwe coördinator van de groep. Begin dit jaar overleed onverwacht oprichter Peter Roos, enthousiast promotor van de midwinterhoorntraditie in het algemeen en van de Riesteblaozers in het bijzonder. De groep gaat door zoals Peter dat tien jaar geleden bedacht had: tussen de eerste zondag van de advent (27 november) en Driekoningen (6 januari) laten zij twee keer per week van zich horen. Elke woensdagavond spelen ze op en rond de Reestbrug tussen De Wijk en IJhorst (rond 19.00 uur) en elke zaterdagmiddag (rond 15 uur) gebeurt dat voor de molen van De Wijk. Daarnaast geven ze in die periode ook acte de préséance bij activiteiten in de regio.

Midwinter in het Dickningerbos
Om het tienjarig jubileum (op bescheiden wijze) luister bij te zetten zullen de Riesteblaozers op 21 december ‘s in de late avond nog laten horen, bij het witte hek in het Dickningerbos. Dat doen ze om de winter(Zonne)wende te markeren, het moment waarop de zon haar zuidelijkste positie op aarde bereikt, precies boven de Steenbokskeerkring. Op 21 december is dat om 22.48 uur. Vanaf dat moment worden de dagen (op het noordelijk halfrond) weer langer.
Het blaasseizoen wordt traditioneel “afgeblazen” met een moment van “heidens kabaal”. Normaliter zijn midwinterhoorns altijd beurtelings te horen, maar tijdens dit heidens kabaal laten alle blazers tegelijkertijd van zich horen. In het weekend van 7 en 8 januari gebeurt dat twee keer, zoals in onderstaand overzicht van optredens te zien is.

Optredens van de Riesteblaozers
Woensdagavond (19 uur) rondom de Reestbrug tussen De Wijk en IJhorst
zaterdagmiddag (16 uur) voor de Molen van de Wijk
Zondag 27 nov vanaf 11 uur Zuidwolde, Midwinterhoorn Kuiertocht
Vrijdag 9 dec 18 uur Koekange, Lichtjestocht vanaf De Schakel
Zaterdag 10 dec 18 uur Diever, Opening Sfeervol Diever Noorderboog
Woensdag 21 dec 22.48 uur De Wijk, Midwinter wende Dickningerbos
Maandag 26 dec nnb De Wijk, Kerstwandeling vanaf Atlas Sport
Vrijdag 30 dec 15 uur Diever, Ode aan Vrede en Verbinding
Zaterdag 7 jan 18 uur Diever Heidens Kabaal bij Pancratiuskerk
Zondag 8 jan 14 uur IJhorst, Afblaozen bosvijver Zwarte Dennen
Kijk voor alle informatie op de facebookpagina De Riesteblaozers.