Het was donderdag 10 november vijftig jaar geleden dat Tieme en Emma Eefting-Mos in het huwelijksbootje stapten. Dit vierden ze met een nachtje weg in het Twentse Ootmarsum. Bij terugkomst wachtte hen nog een kleine verassing van de kinderen. Het huis aan de Molenstraat was opgetuigd met slingers en ballonnen. ‘Hadden we niet verwacht, we zijn overigens flink verwend’ vertelt Emma. ‘Hebben veel kaarten, gelukwensen, appjes en bloemen mogen ontvangen. Je ziet het, de tafel staat vol’.

Emma (72) is geboren en getogen in De Wijk, in het zelfde huis aan de Molenstraat waar ze nog steeds wonen. Tot 1971 was hier de kruideniers en groentewinkel van haar ouders gevestigd. Na het overlijden van haar vader in hetzelfde jaar, werd de inboedel overgedaan aan de handelsverenging. Tieme (74) is geboren in Koekange, maar verhuisde in de jaren ‘60’met zijn ouders naar De Wijk. ‘Toch kenden we elkaar niet!’ vertelt Emma. De eerste ontmoeting was in Meppel, tijdens een dansavond. ‘Later spraken we elkaar weer bij de lokale cafetaria. Tieme vroeg toen of ik zin had om mee te gaan naar een uitwedstrijd van Wacker in Nieuwleusen. Samen met een bevriend stel reden we daar naar toe. En achterin de auto gebeurde het! ‘Toen we elkaar in de ogen keken sloeg de welbekende vonk over’. De geliefden bleken ook nog eens dicht bij elkaar te wonen. Emma: ‘Vanaf de Molenstraat kon ik ’s avonds als het donker was met een lampje seinen naar de Vijverweg, waar hij woonde’. Tieme moet er om lachen. ‘Ze dacht waarschijnlijk dat ik dan ook naar bed ging. Maar dan ging ik nog even naar het café, zegt hij met een knipoog’.

Geen rolletje in fototoestel
Na een korte verlovingsperiode trouwden ze op 10 november 1972 in het gemeentehuis in De Wijk. Tieme: ‘Het was slecht weer die dag, dus mochten we met de auto tot vlak voor de deur rijden. Met behulp van wat paraplu’s kwamen we droog binnen’. Emma: ‘Veel foto’s zijn er dus buiten niet gemaakt. En oma die binnen nog wat foto’s zou maken, kwam er later achter dat ze geen rolletje in het toestel had’ vertelt ze lachend. Na het ja-woord werd er feest gevierd bij café Wittink.

Maatschappelijk en actief betrokken
Beiden zijn inmiddels al vele jaren gepensioneerd, maar vervelen zich geen moment. Emma was dertig jaar werkzaam in het bankwezen. Waarvan ook vele jaren bij de plaatselijke bank. Ze is nog steeds maatschappelijk en actief betrokken. Zo is ze vrijwilliger bij zorgcentrum Dunninghe, Zwembad de Slenken en het Dorpshuis.

Tieme was altijd werkzaam in de installatietechniek. Eerst in Meppel en later in Deventer. Inmiddels is hij alweer vele jaren actief als vrijwilliger bij Explore in Meppel. Dit is een dagbesteding en activeringstraject voor mannen & vrouwen met diverse sociale problemen. ‘Twee dagen in de week ben ik daar. En dat is mijn lust en leven’. Emma beaamt dit. ‘Tieme is wat dat betreft iets rustiger. Maar wel heel sociaal en beheerst en daarom lopen ze allemaal met hem weg’. Wat dat betreft zijn ze bijna tegenpolen. Emma zit graag op de praatstoel, maar Tieme kan goed luisteren zoals hij zelf zegt. ‘Gelukkig hebben we elkaar nog wat te vertellen. En hebben zelden ruzie of meningsverschillen. Geven en nemen dus!’.

Tijd tekort
Samen hebben ze twee zoons en drie kleinkinderen. En nog een heel rijk en sociaal leven met veel vrienden en kennissen. Tieme: ‘Daarnaast is het hier soms net de zoete inval. Iedereen kan binnenkomen of een hapje mee eten. Emma staat graag in de keuken. En als we mensen kunnen helpen doen we dat graag’. Daarnaast houden we van een weekendje weg, samen wandelen of zwemmen. Emma: ‘We zijn bepaald geen kluizenaars. Onze week is eigenlijk altijd tekort’.