Lekker actief blijven. Ook wanneer je wat ouder wordt. Het kan op vele manieren. Sinds een jaar of 7 is het ook mogelijk om tot op zeer hoge leeftijd te blijven voetballen. In die tijd is het Walking Football in Nederland geïntroduceerd. Het is over komen waaien uit Engeland.

Walking Football wordt gespeeld door spelers vanaf 55 jaar. Je speelt dan 6 tegen 6 zonder keeper op een veld van 20 bij 40 meter. Hard rennen is niet toegestaan evenals lichamelijk contact. Ook mag de bal niet hoger dan heuphoogte worden gespeeld. Kenners spreken van tiki-taki voetbal voor ouderen. Walking Football heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Ook omdat de betaald voetbal organisaties zich allemaal achter dit initiatief hebben geschaard. Overigens is meedoen bij het Walking Football belangrijker dan het resultaat al kunnen we onze ambitie niet helemaal uitschakelen.

Vitesse’63 Old Stars speelt al sinds 6 jaar Walking Football. Wij waren een van de eersten. Wij zijn een groep voetballers uit oa Koekange, Ruinerwold, Berghuizen, Meppel, de Wijk en IJhorst. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 65 jaar en onze oudste speler is 72 jaar. Iedere vrijdagmiddag verzamelen we ons om 14.00 uur in de kantine van Vitesse’63 voor een kop koffie en de “Keek op de Week”. De training start om 14.30. Deze bestaat meestal uit drie onderdelen: conditietraining, technische vaardigheden en partijtje. De training duur ca 1,5 uur en vanaf 16.15 hebben we een hele belangrijke derde helft en sluiten dan de training af onder het genot van een drankje.
Naast deze trainingen spelen we regelmatig toernooien, spelen mee in een competitie en zijn we vaak op uitnodiging van verenigingen een middagje aan het voetballen. Bij Old Stars heb je geen verplichting om te voetballen alleen maar een mooie mogelijkheid om weer met deze sport bezig te zijn.

Vitesse’63 Old Stars is ook actief met het promoten van Walking Football. Zo geven wij op verzoek van verenigingen die willen starten clinics, verzorgen een training of nodigen hun uit om een keer met ons mee te trainen. Wij organiseren jaarlijks het Prewest Walking Football toernooi dat is uitgegroeid tot het grootste Walking Football evenement in Noord Nederland. Tijdens de laatste editie waren er maar liefst twintig verenigingen uit Noord Nederland aanwezig.

Ook is Vitesse’63 de initiator van de Walking Football Competitie Zuidwest Drenthe waar acht teams een volledige competitie tegen elkaar spelen. In die competitie zijn oa FC Meppel, VV Zuidwolde, Dedemsvaart, HZVV Hoogeveen en VV Steenwijk actief. En jaarlijks gaan we naar de Almelo City Cup. Een internationaal meerdaagse Walking Football toernooi bij Heracles met teams uit Schotland, Engeland, Duitsland, Polen, Frankrijk en België. Wij hebben daar als Vitesse’63 een keer de belangrijkste beker, de Ben Hulshof Fair Play-cup, gewonnen en afgelopen jaar waren wij dicht bij de overwinning van het gehele toernooi maar moesten in de finale de winst aan het Poolse Lodz laten.
Op dit moment zijn we met een groep van ongeveer 15 spelers. We willen echter graag meer mensen laten genieten van dit geweldige spelletje. Kortom: kom eens een keer naar Koekange op de vrijdagmiddag en doe een training mee. Wedden dat je hetzelfde als mij overkomt: ik ben nooit meer weg gegaan!

Wil je nog wat nadere info dan kan dat ook. Je kunt mij altijd bellen op nummer 06-19636994 of kom vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur even langs in Koekange. Neem dan gerust je voetbalschoenen mee en trap een balletje mee.
Jos Kok
Enthousiaste Walking Footballer