“Step up 4 su”, op de step van Haarlem naar Santiago de Compostella.
Deze avond (22 november) wordt verzorgd door Albi Popken, Erna Bijsterbosch en Aukje Kuijer, die in 2021 samen op de step van Haarlem naar Santiago de Compostella gingen om geld in te zamelen voor hun stichting Surizorg.

In 2008 was Albi Popken actief als vrijwilligster ziekenhuis in Suriname. Het viel haar op dat er zeer beperkte voorzieningen waren voor mensen in de palliatieve fase (laatste fase van het leven). Daarop is in 2012 besloten om Stichting Surizorg op te richten. Albi, Erna en Aukje vormen samen het bestuur van deze stichting.

De missie van stichting Surizorg:
Stichting Surizorg heeft als doel om palliatieve zorg te leveren zodat alle (ongeneeslijk) zieke mensen in Suriname toegang hebben tot passende zorg. Dit heeft in 2017 ertoe geleid dat het eerste hospice in Suriname werd gerealiseerd, gerund door lokale vrijwilligers en Surizorg op de achtergrond in een adviserende rol.

In Nederland is het wettelijk zo geregeld dat overgebleven materialen (bijvoorbeeld wond- en incontinentiematerialen, stomamateriaal, infusie- injectiemateriaal en hulpmiddelen) die dus niet gebruikt zijn niet weer ingezet mogen worden bij iemand anders. Verkocht is verkocht….. Omdat deze materialen vaak ongeopend, niet beschadigd en vaak nog volledig compleet zijn bieden wij deze een 2e kans!! Wij zijn van mening dat we op deze manier toch ons steentje bij kunnen dragen en invloed kunnen uitoefenen aan het nodeloos vernietigen van goede, dure materialen. We verzamelen en verschepen deze goederen minimaal eenmaal per jaar naar Suriname.

Albi besluit samen met Erna en Aukje geld in te zamelen voor Surizorg middels een leuke, sportieve actie. De hobby van de dames is steppen en een plan was geboren, op de step naar Santiago de Compostella. Albi en erna op de step en Aukje op de fiets met de bagagekar! Dan volgt de voorbereiding; er moeten goede steps komen, er moet verlof van het werk worden gevraagd, juiste kleding, een tent. Corona heerst dan nog steeds en een echt vast plan is er in eerste instantie niet. Dan wordt toch de startplaats en datum bekend, 2 mei 2021 vertrek vanuit Haarlem. De bekende gele schelpjes van de Jacobsroute worden zoveel mogelijk gevolgd, hoewel dat niet altijd helemaal goed gaat. De fietskar is economisch ingepakt met minimale benodigdheden.

Erna en Albi nemen ons mee op deze tocht van ongeveer 2400 km. Ze laten ons prachtige foto’s zien en vertellen over hun belevenissen.
Bij de start in Nederland en de opvolgende dagen is het koud en nat weer en Nederland is minder vlak dan gedacht. Veel is gesloten want Corona tijd, ergens een kop koffie kopen is een uitdaging. Dan volgt België, volgens corona regels moet dit land binnen 48 uur gepasseerd zijn…maar ach, grenscontroles zijn er niet. Langs de Dender op weg naar Parijs! Onderweg kamperen op een veldje naast de snackbar, zonder douche of wc. Elke rustdag is ook wasdag. Al snel wordt ontdekt dat de meeste bakkers ook koffie verkopen dus elke ochtend op zoek naar de bakker! Donderdag de 13e is een zware dag, het is weer/nog steeds koud en nat, alles gesloten. Overnachten in een formule 1 hotel waar vervolgens de douche waar zo naar uitgekeken is niet werkt. Een koffiemachine bij de McDonalds die juist deze dag kapot is, een bestelling die niet klopt!

Parijs wordt bereikt en is fantastisch, er worden diverse uitstapjes gemaakt. O.a. een bezoek aan Bataclan, waar een aantal jaren geleden een afschuwelijk aanslag was. Dan op weg van Parijs richting Tours. Dan is het heel fijn dat de man en dochter van Aukje een stuk meereizen met Camper en caravan. Soms is het verkeer en de weg zodanig dat door de berm gestept moet worden. Gelukkig op de hele route slechts 1 lekke band. Dan verder langs de westkust van Frankrijk richting Bilbao in Spanje. Er is een prachtig fietspad, de Vélodysée. Onderweg genieten van en op de Dune du Pilat. Ook met de bus een bezoek brengen aan San Sebastien. Helaas komt de bus om terug te gaan naar de camping niet…na uren wachten dan toch maar een taxi!

In Noord Spanje wordt besloten om toch een stukje met de trein te gaan, anders kan Santiago niet bereikt worden binnen de beschikbare tijd.
Er volgen nog een aantal fantastische overnachtingen en bezienswaardigheden. Het tempo gaat er een beetje uit want ach…dit mooie avontuur komt bijna tot een einde. Op 3 juli 2021 komen de dames aan in Santiago de Compostella, opgewacht door familie! In totaal duurde de tocht 63 dag, waarvan 29 dagen regen, 31 dagen gedeeltelijk bewolkt en 3 dagen zon! En niet onbelangrijk €23.500,– voor Stichting Surizorg!
Rond 22.00 bedankt de voorzitter de dames voor hun mooie verhaal met een bos bloemen voor thuis en een gevulde envelop voor Stichting

Surizorg.
En wenst een ieder wel thuis.
www.surizorg.com
Er kan nog steeds gedoneerd worden!