Benieuwd wat de jongere generatie bezighoudt? Misschien wil je je tiener wel beter snappen, of wil je voor je bedrijf weten wat jonge mensen leuk vinden. In dit artikel zetten we de grootste hobby’s van de Gen Z-generatie op een rijtje.

Met Gen Z duiden we meestal de generatie aan die ongeveer tussen 1997 en 2010 geboren werd. Het gaat dus om mensen die nu tieners en jongvolwassenen zijn. Gen Z komt na de Millennials (1981-1996) en wordt vooral gekenmerkt door het feit dat het de eerste generatie is die al hun hele leven met nieuwe technologie in aanraking komt. Dit maakt ze “digital natives”. Het is dan ook geen wonder dat hobby’s zich vaker online afspelen dan bij oudere generaties.

1. Gamen
Als we zeggen dat het sociale leven van Gen Z zich vaker online afspeelt is dat geen overstatement. Maar liefst 96% van de mensen in de leeftijd van 13 tot 39 jaar geeft aan regelmatig te gamen. Jongeren gamen weliswaar niet zoveel als een paar jaar geleden, maar het is nog steeds een geliefd tijdverdrijf om vrienden te maken buiten de gebruikelijke vriendenkring en familie.

Een van de redenen is de legalisering van online casino’s op 1 oktober 2021, maar andere populaire games zijn Animal Crossing: New Horizons, Fall Guys, Among Us, Minecraft, Fortnite en Roblox.

2. Mindfulness
Jongvolwassenen gaan gebukt onder een hoop stress. Het is in deze huidige tijden immers lastig om een huis te kopen en de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Het is misschien om deze reden dat jonge mensen hun mentale gezondheid ontzettend belangrijk vinden en meer dan ooit bezig zijn met mindfulness-apps, meditatie, gezond eten, fitness en yoga. Jongeren proberen dus vooral om wat rust in hun eigen leven te creëren en zich niet gek te laten maken door alles wat er gaande is in de wereld.
Het is dan ook niet vreemd dat jongeren zelfexpressie belangrijker vinden dan oudere generaties. Ze zijn dus niet bang om hun mening te uiten en zijn kritischer wat betreft de producten die ze kopen. Ook zijn ze over het algemeen toleranter tegenover genderidentiteit en -expressie.

3. Activisme
Het is dus ook niet gek dat jonge mensen meer bezig zijn met wat er gaande is in de wereld. Ze hebben immers door nieuwe technologie meer toegang tot informatie dan eerdere generaties en ze ervaren de gevolgen van klimaatverandering en de huidige economie. Dit zie je terug in de kijkcijfers van documentaires over klimaatverandering, die vooral populair zijn onder jongere kijkers. Een goed voorbeeld van dit activisme onder jongeren is natuurlijk de Zweedse Greta Thunberg, die als tiener internationaal bekend werd door haar schoolstaking voor het klimaat. Jongeren recyclen ook meer en zijn eerder geneigd om merken te boycotten. Ze maken milieubewustere keuzes als het gaat om kleding en kopen meer tweedehands.

4. Social media
Social media zijn ook een belangrijk tijdverdrijf voor jongeren. Maar liefst 90% van alle tieners en jongvolwassenen hebben minstens één profiel op social media. Favoriete websites zijn Snapchat, TikTok en Instagram. Hoewel Millennials in hun jonge jaren massaal op Facebook zaten is dit platform nu vooral iets voor mensen van dertig jaar of ouder. Hetzelfde geldt voor LinkedIn, WhatsApp en Twitter.
TikTok is een van de snelst groeiende sociale netwerken, mede dankzij het korte videoformaat waar de website om bekend staat. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat maar liefst 88% van de tieners doet aan zelfexpressie. 68% van de Gen Z-generatie zegt dat ze content maken voor een groter publiek dan hun familie of vrienden, en voor 1 op de 5 is dans onderdeel van wat ze online laten zien.
Helaas brengen social media ook negatieve gevolgen met zich mee, zoals cyberpesten of een negatief zelfbeeld.

5. Buitenactiviteiten
Netflix kijken scoorde voorgaande jaren hoog, maar lijkt iets minder populair. Jongeren lijken de laatste tijd de buitenlucht wat meer op te zoeken. Hoewel veel binnenactiviteiten, zoals bijvoorbeeld social media, populair blijven lijkt er behoefte te zijn om de deur uit te gaan. Reizen is dan ook belangrijk voor de jongere generatie, en het is misschien ook geen toeval dat sport vaak bovenaan de lijst staat. In dat opzicht zijn ze niet anders dan Millennials die ook sport benoemen als hun favoriete hobby. Misschien verschillen generaties uiteindelijk toch niet zoveel?

Zoals iedere generatie heeft Gen Z zo zijn positieve en zijn negatieve kanten. Gen Z wil zich inzetten voor een betere wereld en is minder bang om zichzelf te zijn. Tegelijkertijd brengen social media nieuwe uitdagingen met zich mee. Maar een ding is zeker, deze trends blijven nog wel even.