Na de coronajaren starten de Drentse basiscursussen in april 2023 op geheel vernieuwde wijze, de cursussen worden op hybride wijze gegeven. De theorie verloopt grotendeels met online lessen waarbij een aantal zoom – lessen zijn, waar in 2022 mee geëxperimenteerd is. De resultaten waren dermate goed dat we in Drenthe hebben besloten dit de vaste standaard te maken.

Naast de online lessen zijn er aantal avonden met Zoomlessen waar de leerstof door de docent besproken wordt en waarbij de cursisten vragen kunnen stellen. Daarnaast heeft elke cursusplek een whatsapp groep waar alle deelnemers met de docent en medeleerlingen kan communiceren, ook zijn er een paar dagdelen waarbij men lijfelijk kennis maakt op de praktijklocatie, dit naast nog een uitstapje naar een imkervakhandel.

Met delen van het bovenstaande programma is het afgelopen jaar al gewerkt, de resultaten waren erg goed. De onlinecursus is verdeeld in 5 onderdelen met in totaal 45 lessen die in eigen tempo worden doorgewerkt waarna na elk onderdeel een afsluitende toets wordt gemaakt die voldoende moet zijn. Aan het eind van de lessencyclus is een afsluitend theorie examen wat voldoende moet zijn om deel te kunnen nemen aan het praktijkgedeelte van de cursus.

Het houden van bijen staat erg in de belangstelling, de cursisten zijn over het algemeen bevlogen natuurliefhebbers die graag een bijdrage willen leven aan het in stand houden van de bio -diversiteit en de rol van de honingbij daarin die hierin erg belangrijk is in de bestuiving van allerlei bomen, bloemen en planten. Ook de rol van andere bestuivers als wilde bijen, hommels, vlinders etc. komt aan de orde.

Cursisten kunnen zich inschrijven voor een basiscursus bijenhouden gehouden en worden georganiseerd door een aantal Drentse afdelingen: www.bijenhouders.nl/imker-worden en worden gegeven door bevoegde door de NBV erkende leraren om de kwaliteit van de opleiding op peil te houden. Er worden o.a. cursussen gegeven in Emmen, Pesse, De Wijk. Zuidlaren en Oosterhesselen.