Martine Brander Dorgelo uit De Wijk heeft met haar gedicht Mi Amor de tweede Remco Ekkers Poëzieprijs van de Schrijversvakschool Groningen gewonnen. De vakjury, bestaande uit Aly Freije, Jane Leusink en Vamba Sherif koos uit de vele inzendingen unaniem het gedicht Mi Amor.

Het gedicht moest gaan over het werk van Versace, nu te zien in het Groninger Museum. Mi Amor gaat over zijn leven en (brute) dood, maar vooral over voortleven door wat je achterlaat. Mi Amor heeft gewonnen! De jaarlijkse poëziewedstrijd is een initiatief van de Schrijversvakschool en is opgedragen aan Remco Ekkers, de in 2021 overleden schrijver, dichter, criticus en docent aan de school. Foto: Bas Ekkers

Mi amor
Ik heb mij gewikkeld in schijnwerpsatijn

mijn maten betast en de deuken gevoeld

van een marmeren jeugd in ruïnes

Watteerde mijn schaamte met feniksendons

Stak mij in een tweede huid van tweed ik prikte

edelbesteende knopen op mijn borst

waar balast van afdroop

als olie van grote groene olijven

uit het puntigste zuiden van mijn moederland

De hare in mijn hand wij nog samen

in het zand zeemeerminnen starend

Sindsdien draag ik een staart

van ragfijn ijzerdraad gehaakt

Rol tapijten uit met achtkantig motief

tot tien meter diep in de zee

Ik spat uit

naai het godganse continent

geen Medusa die mij ooit raken kan

(Vergeet nooit: liefde is een anker)

Ach mi amor op mijn vijftigste drempel

waarvan een half leven met jou

legt een man in linnen gekreukt als zijn ego

mij op mijn schaduw neer

Lopen zijn loafers en een verflarde duif

zachtjes vol stollend frambozenrood

Alle krantenkoppen schudden nee

zijn roem is korter

dan de kokerrok uit mijn komende collectie

Een Sir zingt een Lady kust

mijn kleurgeblokte kist

Ik blijf

vermoord meer nog dan levend

ook nu in een stad zo hoogbetorend

bestaan

Martine Brander Dorgelo