Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Naar schatting wonen er in De Wolden op dit moment 600 mensen met dementie. Dit aantal stijgt naar ongeveer 1000 mensen met dementie in 2050. Dit betekent dat steeds meer mensen zorgen voor een naaste met deze ziekte.

Samen dementievriendelijk
Werkgroep dementievriendelijk De Wolden zet zich in voor een dementievriendelijke leefomgeving. De werkgroep bestaat uit professionals van Stichting Welzijn De Wolden, Icare, Zorggroep Noorderboog en gemeente De Wolden. Ook zijn Netwerk Dementie Drenthe en Alzheimer Nederland afdeling Drenthe aangesloten. Het doel van de werkgroep is dat de inwoners van De Wolden langer en op een prettige manier in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Deze inwoners en hun mantelzorgers kunnen daarbij uw hulp en ondersteuning gebruiken. De werkgroep dementievriendelijk De Wolden organiseert daarom opnieuw een algemene informatiebijeenkomst over dementie en biedt een gratis training aan.

Algemene informatieavond dementie 21 maart
Dinsdag 21 maart bent u van harte uitgenodigd voor de algemene informatieavond dementie.

Start programma 19.30 uur
Het programma start om 19.30 uur met een openingswoord van wethouder Turksma.

Netwerk Dementie Drenthe

Vervolgens vertelt Rika Roffelsen van het Netwerk Dementie Drenthe u over de ziekte dementie, hoe u dementie kunt herkennen. Ze vertelt ook over de GOED-methode, een ezelbruggetje voor de omgang met mensen met dementie en waarom dementievriendelijk zo belangrijk is.

Casemanager
In gemeente De Wolden werken casemanagers dementie. Zij bieden ondersteuning aan cliënten en hun naasten. Casemanager Lise Streutker vertelt over haar werk.

Locatie: ontmoetingscentrum De Boerhoorn, Oosterweg 14 in Zuidwolde
Datum: dinsdag 21 maart
Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur

U kunt zich aanmelden bij Gerrie de Roo via GerriedeRoo@welzijndewolden.nl of door te bellen met 0528-378686.

Trainingen
De werkgroep organiseert vier keer de training Dementievriendelijk op vier verschillende locaties. De training biedt handvaten hoe je als omstander, buurman, kennis bij kan dragen aan een dementievriendelijke omgeving. Hoe reageer je als iemand in de war is? De weg naar huis niet meer weet? Je aanspreekt met de verkeerde naam?

Datum en locatie trainingen
Dinsdag 4 april: start 19.00 uur, dorpshuis de Wijk, Dorpsstraat 78, de Wijk
Dinsdag 11 april: start 19.00 uur, dorpshuis Buddingehof Ruinerwold, Dijkhuizen 66, Ruinerwold
Donderdag 20 april: start 19.00 uur, dorpshuis ’t Neie Punt Ruinen, Jan Wierengaweg 109, Ruinen
Dinsdag 25 april: start 19.00 uur, ontmoetingscentrum De Boerhoorn, Oosterweg 14, Zuidwolde
Maximaal 20 deelnemers per training.

Aanmelden
Om mee te doen aan een training kunt u zich aanmelden bij: Lise Streutker, 0623902143 of l.streutker@icare.nl.