Voor zowel de fotograaf van de makelaar als voor potentiële kopers die een fysiek kijkje komen nemen, wordt je huis aantrekkelijker en dus meer waard als alles netjes is. Volgens de aloude twee pijlers Spic en Span maak je het gehele perceel tot een onweerstaanbaar juweeltje. Houd deze vijf tips, naast de reguliere schoonmaak, in gedachten.

Tapijten reinigen laat je over aan de professional

De nieuwe bewoners in spe laten geen kans voor een tweede indruk. Wanneer het tapijt vlekken heeft en wellicht een geur verspreidt die je zelf allang niet meer ruikt (vraag het aan vrienden), schakel je een professioneel bedrijf dat voor elk tapijtprobleempje een oplossing heeft. Het is een raadselachtig maar eeuwenoud fenomeen: bij anderen herken je direct de huisgeur, maar die van je eigen woning neem je zelden waar. Zoek op de termen Tapijt laten reinigen en je stuit al snel op het familiebedrijf Cinco Cleaning, dat je met alle liefde en de nodige vakkennis ontzorgt.

Overbodige accessoires tijdelijk opbergen

Behalve de ondergrond neemt datzelfde Cinco Cleaning graag je banken, stoelen en andere meubels onder handen. Voor zowel de geur als het uiterlijk, want wie weet kun je spullen mee-verkopen. Dit is niet gebruikelijk in Nederland, waar de grens tussen opstal en inboedel steeds vager wordt. Maar recyclen is hip en duurzaam, dus wie weet. Je haalt verder alle accessoires weg die in de ogen van anderen – informeer hier ook naar bij je verkopende makelaar – overbodig zijn. In het kader van de privacy is het eveneens wenselijk dat al te persoonlijke spullen tijdelijk uit het zicht gehaald worden.

Tuin: over eerste indruk gesproken

Vergeet de tuin niet op te ruimen. Je maakt er geen meerdaags project van, maar het is een kleine moeite om het gras te maaien, bomen en struiken te snoeien en rondslingerend speelgoed zolang in de schuur te plaatsen. Ruimte verkoopt beter, in het echt en op de foto’s.

De gevel een beurt geven

Wie een hogedrukspuit heeft, gebruikt die vanzelfsprekend om de gevel een flinke beurt te geven. Ook hier heb je bedrijven voor, maar het ergste vuil verwijder je simpel met dat apparaat dat al zo lang in de garage staat. Gelapte ramen doen ook wonderen!

Leg de nadruk op duurzame aspecten van de woning

Zorg dat duurzame facetten van je woning in beeld komen. De fotograaf in kwestie weet niet altijd dat bijvoorbeeld zonnepanelen een unique selling point zijn en vergeet deze misschien vrolijk op de gevoelige plaat vast te leggen.