Kringloop De Wolden, gevestigd in Ruinerwold, viert dit jaar haar 15-jarig bestaan. Om dit jubileum te markeren, nodigt de organisatie alle bezoekers uit voor een speciaal evenement op zaterdag 30 september. Coördinator Gerrit Brink deelt mee dat er op deze dag voor bezoekers een hapje en drankje klaarstaat, en er zullen optredens zijn van De Röhr-Kapel uit Ruinen, het Uffelter Mannenkoor en draaiorgel de Parel uit Meppel. Vanwege dit feestelijke gebeuren is er op deze dag geen inbreng van goederen mogelijk.

Terwijl sommige winkeliers en ondernemers zich zorgen maken over onzekere tijden, is dat bij Kringloopwinkel ‘De Wolden’ in Ruinerwold niet het geval. Deze kringloop van Stichting AMKS heeft vanaf haar oprichting boven verwachting goed gedraaid. De opbrengsten worden geschonken aan zelfgekozen goede doelen in de omgeving, waarbij de eigen muziekvereniging, De Bergklanken, royaal wordt ondersteund.

Succes boven verwachting
Gerrit Brink, coördinator, legt uit: “De stichting AMKS staat voor ‘Actief Muziek Kerk en Samenleving’, wat al veel zegt. Veel vrijwilligers van de kringloopwinkel zijn actieve leden van de christelijke muziekvereniging De Bergklanken. Om hen financieel te steunen, is de kringloop vijftien jaar geleden opgericht. Dat het zo’n succes zou worden, hadden we zelf niet verwacht.”

Sinds februari 2019 heeft Kringloop De Winkel een gloednieuw pand tot haar beschikking. De steun van de kringloop strekt zich niet alleen uit tot de muziekvereniging, maar omvat ook de vijf diaconieën van de kerken in Berghuizen, Koekange en Ruinerwold, die hulp bieden aan iedereen in nood. Jaarlijks ontvangt het stichtingsbestuur een lijst met de goede doelen die zij hebben gesteund, zodat er duidelijkheid is over waar de kringloopopbrengst naartoe gaat.

Enthousiaste vrijwilligers
Alle medewerkers, inclusief het stichtingsbestuur, zijn enthousiaste vrijwilligers, met meer dan 120 betrokkenen. Deze vrijwilligers zijn verdeeld over verschillende ploegen, waaronder ophalers, wegbrengers, winkelbevoorrading, winkelbediening, kassamedewerkers, schoonmakers en opruimers. Brink legt uit: “Dat lijkt misschien veel, maar we zijn eigenlijk een soort warenhuis; we verkopen van alles. We nemen in principe alles aan, zolang het in goede staat verkeert. De economische crisis heeft geen invloed gehad op ons koopgedrag; misschien zijn we zelfs drukker geworden. Mensen komen van heinde en verre hierheen, en het mooie is dat niemand zich tegenwoordig schaamt om bij de kringloop te winkelen. Ze tonen trots wat ze hebben gekocht.”