Theatergezelschap ‘De Bende van Mina Koes’ streek zaterdagmiddag neer in IJhorst. Waar enkele honderden bezoekers genoten van het wagenspel ‘Beetje dom’. Dit door schrijver Jan Veenstra bleek een schot in de roos.

Het publiek reageerde enthousiast op het stuk en de geleverde prestaties van de spelersgroep en de muzikanten. ‘Beetje dom’ is een stuk met veel humor, dubbelzinnigheden en spitsvondigheden, uiteraard met een vette knipoog naar de actualiteit.‘ De Bende van Mina Koes’ komt voort uit het bejubelde Openluchtspel van vorig jaar bij het Zwarte Gat. Aangezien vanuit die cast in coronatijd ook al een wagenspel werd opgevoerd en een groep spelers wel zin had in een vervolg, schreef Jan Veenstra een nieuw verhaal. Het speelt in het jaar 1268 in het oerdorp Wolde. Dat bestaat 25 jaar en wil dat vieren, maar dan komt de kanunnik met zijn gevolg vanuit Utrecht om zilverstukken te krijgen voor de bouw van de Dom. De dorpelingen zijn sceptisch.

Maar dan duikt er ineens een vertegenwoordiger op van de bisschop van Utrecht, die toentertijd de baas was in Drenthe. Hij en zijn soldaten willen de inwoners laten betalen voor hun zondige levens. Ze moeten aflaten kopen. En met de opbrengst wil de bisschop de bouw van de Dom en de Domtoren in Utrecht bekostigen. Als je niet betaalt, wacht je het vagevuur, is het dreigement. Moet het platteland weer eens bloeden voor de ambities van de machthebbers in de grote stad?