Op zaterdag 25 mei 2024 werd het Dorpshuis in De Wijk omgetoverd tot een centrum van kennis en inspiratie over uitvaarten tijdens de uitvaartfair, georganiseerd door Begrafenisvereniging R.I.P. de Wijk – IJhorst. Deze bijzondere dag, ter ere van hun 100-jarig bestaan, bracht een luchtige sfeer rondom het zware thema van het definitieve afscheid. Bezoekers kregen een uitgebreid aanbod van informatie en diensten voorgeschoteld. Van uitvaartverzorging, fotografie en drukwerk tot de nieuwste trends in uitvaartkisten en -manden, alles was vertegenwoordigd. Lokale en regionale ondernemers presenteerden hun vakmanschap en producten, waarmee ze de aanwezigen hielpen om een persoonlijk en passend afscheid voor hun dierbaren voor te bereiden.

Er was veel aandacht voor de praktische kant van een uitvaart, zoals het kiezen van de juiste bloemist, fotograaf en het vastleggen van de laatste wensen. Het was duidelijk dat het zelf houden van de regie, zelfs in de moeilijkste tijden, een belangrijk thema was. De informele sfeer en de vriendelijke ontvangst met koffie, thee en lekkernijen, maakten het mogelijk om open en eerlijke gesprekken te voeren over de onvermijdelijke realiteit van de dood.

De uitvaartfair bood niet alleen antwoorden op praktische vragen, maar gaf ook ruimte voor persoonlijke verhalen en ervaringen. Het was een troostende gedachte voor veel bezoekers dat hun nabestaanden niet met lastige beslissingen achterblijven, maar in plaats daarvan kunnen rouwen en afscheid nemen volgens de wensen van hun dierbare.

Al met al was de uitvaartfair een succesvol en waardevol evenement, dat het taboe rondom de dood doorbrak en de bezoekers voorbereidde op het onvermijdelijke, met het doel om het laatste afscheid zo mooi en persoonlijk mogelijk te maken.