Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje

Drenthe telde van oudsher vele concours uitschrijvende verenigingen die de aangespannen paardensport een platform, een podium boden. In het verleden waren de concoursen vaak gekoppeld aan de diverse tentoonstellingen, Noordenveld-, Middenveld-, Zuidenveld-, Oostermoer-tentoonstelling en de Westhoek. De mate waarin deze tentoonstellingverenigingen nog een platform bieden voor de aangespannen sport is erg divers. Drenthe wordt gezien als de paardenprovincie van Nederland en de paardensport in al zijn verscheidenheid hoort daar zeker bij. Ter ondersteuning en promotie van de aangespannen sport in Drenthe is het ‘Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje’ ontstaan. Een competitie die een prominente plek heeft ingenomen op de wedstrijdkalender en niet meer weg te denken is.

Wat is ‘Het Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje’?
Het Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje is een speciale competitie op de concoursen in Drenthe die nationale tuigpaardrubrieken uitschrijven. Deze competitie speciaal ter promotie van meerspannen wordt georganiseerd door vijf concoursorganisaties in Drenthe (CH De Wijk, CH Eext, CH Zuidenveld, CH Norg en CH Exloo).
Reinder Auwema uit Eén West is namens het Norgmarktconcours één van de initiatiefnemers van het Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje. ‘Het heeft als doel om de verenigingen in Drenthe blijvend te stimuleren om een mooi concours te organiseren voor de aangespannen sport, de aangespannen topsport in Drenthe te promoten en bij te dragen aan volle en mooie rubrieken en het trekken van veel bezoekers. Tot slot wil de organisatie met de competitie de provincie Drenthe als aangespannen paardensport provincie nadrukkelijk en langdurig op de nationale kalender plaatsen’, aldus Reinder Auwema.
Die ambitie deelt de provincie Drenthe want de competitie wordt ondersteund door de Provincie Drenthe. Gedeputeerde Henk Brink was al aanwezig bij diverse wedstrijden en is enthousiast over de competitie. ‘De paardensport past bij de Provincie Drenthe en we zijn heel blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de promotie van de tuigpaardensport in Drenthe door het ondersteunen van deze geweldige competitie. Prachtig om te zien hoeveel enthousiasme er is bij de deelnemers en dat merk je ook iedere keer aan het publiek. Dat is gewoon genieten!’
Er is voor deze competitie heel bewust voor meerspanrubrieken gekozen. Dit zijn rubrieken die tot de verbeelding spreken van het publiek, rijders en iets extra’s meebrengen op een concours aangezien het gaat om de kwaliteiten van het unieke Nederlandse KWPN tuigpaard maar daarnaast ook om de kwaliteiten van de rijder gezien de moeilijkheidsgraad.
Door te stimuleren dat deze rubrieken op alle (nationale) concoursen in Drenthe worden uitgeschreven dient de rubriek in de vorm van een competitie te worden verreden. Daarmee wordt de samenwerking tussen de concoursen gestimuleerd en gezorgd voor een gezamenlijke Drentse ambitie.

Wat is een tandem?
De tuigpaardensport kent een verscheidenheid aan rubrieken: Enkelspan: er staat één paard voor de wagen; Tweespan: twee paarden naast elkaar; Tandem: twee paarden voor elkaar; Klavertje Drie: drie paarden voor de wagen (de eerste twee staan naast elkaar direct voor de wagen, met daarvoor het derde paard); Randem: drie paarden voor elkaar en vierspan: twee tweespannen voor elkaar. Dit jaar heeft de organisatie van het ‘Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje’ voor de rubriek tandems gekozen. Hierbij lopen de tuigpaarden dus voor elkaar voor een tweewielig rijtuig, een zeer stijlvol rijtuig dat ook voor de damesrubrieken wordt gebruikt.

Tandem rijden is in de vorige eeuw ontstaan uit een praktisch oogpunt en was met name toegepast in de jachtaanspanning. Het rijpaard werd dan voorop aangespannen voor het koetspaard, zodat het ook kon helpen bij het rijden van zwaar terrein. Het achterste paard trok het gewicht van de koets, waardoor het voorste paard fris bleef. Die kon dan gemakkelijk uitgespannen worden om alsnog de jacht onder het zadel door te rijden. In de aangespannen sport gaat het natuurlijk om de show, de houding en beweging van de tuigpaarden. Daarbij moet vooral het voorpaard, dat los in de strengen voor het achterpaard loopt, zijn rol als showpaard vervullen.

Add a comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.