Een kijkje in de fabriek van Rouveen Kaasspecialiteiten behoort niet tot de standaard. Vanwege hygiëne en veiligheid gebeurt dit zelden. Toch kreeg Businessclub Wacker uit De Wijk vrijdagmiddag een exclusieve rondleiding door de fabriek. Na een lange lobby werd het bezoek mogelijk, en het was de moeite meer dan waard.
Al meer dan honderd jaar is Rouveen Kaasspecialiteiten meester in het maken van kaas. Kaas in honderden soorten, smaken, kleuren en vormen, bereid van verschillende melksoorten en met een ruime keuze aan ingrediënten. Deze kazen worden ontwikkeld en geproduceerd voor een bijzondere smaakbeleving in diverse eetculturen wereldwijd.
De coöperatieve zuivelfabriek bestaat uit een groep van 250 melkveehouders, met twee productielocaties in Rouveen en Molenschot, en ruim 200 medewerkers. Samen werken zij aan één doel: het ontwikkelen van mooie producten van de kostbare melk van hun melkveebedrijven. Deze toewijding kenmerkt de cultuur van Rouveen Kaasspecialiteiten.
Na een gastvrije ontvangst bij De Olde Skoele vertelde Klaas Hokse, directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten, over de missie en visie van het bedrijf. “Rouveen Kaasspecialiteiten streeft ernaar met een hoogwaardig assortiment van unieke kwaliteitskazen een goede melkprijs voor haar leden-veehouders te realiseren. Daarbij wil het bedrijf een aantrekkelijk groeiperspectief bieden zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de melk. Het doel is om internationaal toonaangevend te worden met specialiteiten- en biologische kazen, dankzij hun professionele organisatie, uitgebreide internationale netwerk, flexibiliteit en vakmanschap. Langdurige relaties kenmerken de afzetmarkt, waarbij partners mede vormgeven aan nieuwe markten door kaasspecialiteiten te ontwikkelen die aansluiten bij lokale voorkeuren en eetgewoonten”.
Tijdens de rondleiding door de fabriek vertelde Hokse enthousiast over de totstandkoming van de vele kaassoorten, in totaal zo’n 450, die naar 160 landen worden geëxporteerd. Bij Rouveen Kaasspecialiteiten staat de smaak van de opdrachtgever centraal. De afdeling productontwikkeling en afnemers werken samen aan nieuwe kaassoorten. De basis van kaas – melk – kan precies worden afgestemd op de wensen van de klant. Of het nu gaat om biologische geitenmelk, halal schapenmelk, biodynamische koemelk of een combinatie daarvan, alles is mogelijk. Bijzondere ingrediënten zoals walnoot, hennep of pesto kunnen ook worden toegevoegd.
Danielle de Bruijn, teamleider productontwikkeling, benadrukte dat het bedrijf altijd op zoek is naar nieuwe smaken en bijzondere combinaties van ingrediënten. Onderzoek naar wereldwijde eetgewoonten speelt daarbij een belangrijke rol. De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje bij Stien in Staphorst.