Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Dokter Larijweg werd aangelegd. Voorheen bestond de weg, destijds “De Boer” genoemd, uit een smal voetpad met houten vonders over de sloten. Om het eeuwfeest te vieren, werd dit jubileum op zaterdag op een ludieke wijze gevierd.
De festiviteiten begonnen met een historische optocht met koetsen, antieke auto’s, motoren, en fietsen, die vertrokken vanaf Dokter Larijweg 172 richting Ruinerwold. De stoet stopte bij de Keuterhoek, waar de oorspronkelijke opening van de weg werd nagespeeld. Dokter Henri Larij, gespeeld door Sjoerd Ganzinga, sprak de menigte uitgebreid toe, terwijl de voltallige gemeenteraad en andere notabelen toekeken.
Expositie 100 jaar Larijweg Na deze feestelijke heropvoering ging de optocht, versterkt door kinderen op versierde traptrekkers, verder richting de museumboerderij, waar de nieuwe expositie over de Dokter Larijweg werd geopend. Dit evenement maakt deel uit van een reeks activiteiten georganiseerd door het comité “100-jarig bestaan Dokter Larijweg”. Onlangs werden ook streeknaamborden geplaatst voor de gebieden “Kalekluft” en “Ruigekluft”, om de historische namen weer zichtbaar te maken en de historie van de Dokter Larijweg te eren.
Historie In 1924 werd reeds door het College van burgermeester en wethouders voorgesteld aan de raad om langs de nieuwe weg andere dan vrucht- bomen te plaatsen. Uit de raadsnotulen blijkt dat de burgemeester voor- stander van vruchtbomen was. Deze voorkeur bleek ook bij de gemeente te bestaan. Alvorens een besluit te nemen werd besloten om eerst een advies in te winnen van de heer H. de Greeff, destijds leraar aan de G.A. van Swieten Tuinbouwschool te Frederiksoord.
De aanleg van de Dokter Larijweg in 1925 betekende een enorme verbetering voor de regio. Voor die tijd waren boerderijen verbonden door vlonders, en in 1926 was de weg voltooid, vernoemd naar de toenmalige gemeentegeneesheer dokter Larij. In het voorjaar van 1925 werden langs de weg perenbomen geplant, een besluit dat destijds nog veel discussie opriep in de gemeenteraad.
Henri Larij Tot op de dag van vandaag profiteren de inwoners van Ruinerwold van de aanleg van de Dokter Larijweg, zowel praktisch als symbolisch. De weg en de karakteristieke boerderijen langs de route blijven een belangrijk cultureel erfgoed, waar zelfs dokter Henri Larij trots op zou zijn. Larij vervulde zijn rol als gemeentegeneesheer van 1909 tot 1953 en werd in zijn werk bijgestaan door zijn echtgenote. Hij overleed in 1955, maar zijn naam leeft voort op deze historische route.